Izanoriza

SETIAP SESUATU YANG BERLAKU PASTI ADA HIKMAHNYA

SEKOLAH BESTARI

APA ITU SEKOLAH BESTARI?

Sekolah Bestari merupakan satu topik penting dan banyak diperkatakan oleh dunia persekolahan pada akhit tahun 1990-an. Idea sekolah bestari merupakan sahutan kepada era teknologi maklumat yang memerlukan Malaysia menyediakan diri dalam persaingan yang pantas. Kewujudan sekolah bestari dikatakan dapat melahirkan insan intelek yang membantu menerajui negara ke arah mencapai matlamat Wawasan 2020.

Pengwujudan Sekolah Bestari ini merupakan satu daripada tujuh aplikasi Perdana Koridor Raya Multimedia (MSC) Malaysia sebagai alternatif baru untuk mencapai matlamat yang terkandung di dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Berlandaskan ini, hasrat dan matlamat kerajaan Malaysia menggunakan sepenuhnya kepakaran teknologi dan pertumbuhan pesat prasarana MSC untuk menggalakkan pembentukan Sekolah Bestari.” Memandangkan betapa pentingnya Sekolah Bestari kepada pembentukan generasi akan datang, kerajaan telah mengambil langkah menjadikan penjelmaan Sekolah Bestari sebagai satu daripada tujuh ‘ flagship application ‘ dalam projek Mega Koridor Raya Multimedia” ( Ucapan Menteri Pendidikan Malaysia ).

Sekolah Bestari diharapkan akan melahirkan generasi baru Malaysia yan mempunyai fikiran yang lebih kreatif dan inovatif, dapat menyesuaikan dan menerima teknologi baru dan berkebolehan untuk akses dan menangani sepenuhnya ledakan informasi. Berdasarkan cita-cita murni ini, kerajaan mempunyai visi menukarkan semua sekolah rendah dan menengah kepada sekolah bestari menjelang tahun 2010. Dalam fasa awal pelaksanaannya iaitu pada Januari 1999, sebanyak 90 sekolah telah dicadangkan sebagai perintis program bestari.

Dalam iklim pembelajaran di sekolah bestari, ia merupakan institusi pengajian yang akan menyediakan kanak-kanak kepada alaf teknologi maklumat. Selaras dengan itu, strategi utama adalah penggunaan teknologi secara besar-besaran dalam pengajaran dan pembelajaran oleh murid dan sekolah. Dari segi pedagogi, penyampaian pengajaran dan pembelajaran adalah menggunakan sumber-sumber yang berasaskan penggunaan komputer, bahan-bahan yang hands-on, makmal pembelajaran simulasi multimedia, bilik-bilik khas dan perpustakaan multimedia (Smart School Project Team 1997). Bahan-bahan pengajaran dan pembelajaran adalah berasaskan jaringan. Sekolah bestari disambungkan dengan jaringan kawasan setempat (Local Area Network-LAN) dan jaringan kawasan luas (Wide Area Network-WAN). Sistem penilaian juga adalah secara on-line dan berterusan. Secara ringkas, media pengajaran dan pembelajaran pada keseluruhan adalah berasaskan komputer yang memerlukan perisian-perisian yang lengkap.

Suasana di sekolah rendah bestari digambarkan mempunyai kelengkapan komputer dengan kadar satu komputer kepada empat orang pelajar. Pelajar dalam sekolah bestari dikatakan akan membuat pengembaraan maklumat mengelilingi dunia untuk mencari dan mengumpul data. Jaringan digunakan untuk mengumpul data dan berinteraksi ke seluruh dunia. Pelajar yang tidak dapat hadir ke sekolah akan dapat belajar dari rumah. Pembelajaran juga boleh berlaku di luar waktu sekolah. Segala idealisme yang dibayangkan oleh sekolah bestari merupakan sesuatu yang dibanggakan.

Advertisements

4 Comments

 1. blh Puan Iza bg 5 contoh Sek Bestari kat Malaysia?

 2. Thanks Cik Zarith ye…senarai yang ada memang banyak….contoh
  SMK Dato Dol Said, 78000 Alor Gajah
  SM Sains Muzaffar Syah, Air Keroh, 75450 Melaka
  SM Kamil, 16800 Pasir Puteh, Kelantan
  SMK Dato Ahmad Maher, Jln. Long Yunus, 15200 Kota Bharu
  SMS Tengku Muhamad Faris Petra, 16100 Pengkalan Chepa
  SMS Macang, 18500 Machang, Kelantan
  SMKA Naim Lilbanat, Jln. Sultan Yahaya Petra, 15150 Kelantan
  SMS Pasir Puteh, 16800 Pasir Puteh, Kelantan
  jd saya ambil contoh negeri awak (klate) dan negeri saya (melaka)

 3. eifa

  Adakah sekolah bestari hanya untuk sekolah menengah sahaja

  • tidak. untuk sekolah rendah juga. kini ada pelbagai kategori sekolah, yang terbaru adalah sekolah kluster kecemerlangan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: